Modern en Afrikaans - Reisverslag uit Gunjur, Gambia van otheo - WaarBenJij.nu Modern en Afrikaans - Reisverslag uit Gunjur, Gambia van otheo - WaarBenJij.nu

Modern en Afrikaans

Door: Otheo

Blijf op de hoogte en volg

25 December 2018 | Gambia, Gunjur

Het Brits - Gambiaanse stel heeft een Lodge even verderop aan het strand. Ze hebben stoelen waarvan de poten en armleuningen gemaakt zijn van koeienhorens en de zitting van geitenleer. Modern en Afrikaans tegelijk. Alles doet ruim en luxe aan, ze hebben zelfs hun eigen jungle en heel grote hangmatten waarvanuit je over zee uitkijkt.

Na een vismaal loop ik door naar een stroompje een uur verderop. Vogels staan op de uitkijk om hun vismaal uit het water op te pikken. De visser die stroomopwaarts staat beveelt het festival van Abene aan. Na Kerst is er dans en muziek in dit Senegalese dorp. Onthouden! Als de horzels lastiger worden nemen we afscheid.

Thuisgekomen blijkt er een bruiloftsfeest te zijn bij de buren. De band waarin ik pas wat herrie had gemaakt speelt nu. Bij het dansen worden ze onder wolken zand bedolven. De solist van wie ik les kreeg doet niet mee. Er wordt een stijl gespeeld waar hij niet zoveel mee heeft, andere regio. Sommige rastajongens kijken al knap wazig uit hun ogen en stamelen wat onduidelijke zinnen. Box hier, box daar. Tijdig vertrokken. De stroom valt vaak uit deze avond; de generator maakt overuren.

Transport regelen kost de volgende dag aardig wat tijd. De chauffeurs weten dat je vrij geïsoleerd zit en zetten lekker hoog in. Na een tijdje komt er een taxi aanrijden met open achterklep. De mannen pakken hun slaginstrumenten uit de bak en nemen afscheid. Deze chauffeur heeft wel zin in een ritje naar het zuiden en doet niet te moeilijk over de prijs. Onderweg laat hij zien wat wat de slagwerkers komen doen: ze begeleiden de worstelwedstrijden. En die had ik juist willen meemaken... Nou ja, volgende zondag weer nieuwe kansen.

Mijn nieuwe Lodge staat in een bosrijk stuk vlakbij het strand en is ecologisch helemaal verantwoord. Een grote moskee staat verderop nog dichter bij het water. Hij is niet afgemaakt en dat gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren, want het was een idee van de vorige president.

Achter de moskee ligt het vissersdorp, compleet met drogerij, rokerij, ijsmakerij, natuurlijk een meurende Chinese visverwerkerij en een Nederlandse EHBO-post. Op de terugweg neem ik wat kokosnoten mee voor de jongen die een strandbarretje heeft naast de Lodge. Hij heeft me door het vissersdorp geloodst.

Eerst een vers sapje nu, en dan op naar de Kerst.

• 25 December 2018 - 14:30

Joke:

Ha Theo,
    Op naar de kerst, dat klinkt als een cliffhanger, ik ben dus zeer nieuwsgierig.
    Hoe zal dat aflopen...
    Hier na een wandeling: een drankje met als sidekick wat Pont l’ Eveque ( de geur...).
    Straks garnalen, pasta en salade. Net als jij waarschijnlijk dus iets vissigs.
    Fijne kerstdag,
    en vast veel plezier mocht je in Abene belanden,
    Groet van Joke

• 26 December 2018 - 08:05

Fijne Kerst retour!
    Was niet als cliffhanger bedoeld hoor. De kerstavond werd gelukkig opgeluisterd door een goeie djembespeler met dansers, en dan is een 'White Christmas' lekker ver weg...